femmes logo

Čočka na kyselo: hluboká tradice české kuchyně

31. 10. 2023
Čočka

Obsah

Když se řekne česká kuchyně, mnohým se vybaví svíčková, knedlíky nebo tradiční guláš. Nicméně jedním z méně známých, ale rozhodně ne méně chutných pokrmů je čočka na kyselo. Historie tohoto jídla sahá hluboko do naší minulosti, kdy byla čočka považována za levný a výživný zdroj bílkovin.

Čočka na kyselo se stala populárním jídlem hlavně díky své jednoduchosti a všestrannosti. Můžete ji podávat samotnou, s chlebem, nebo dokonce s kouskem masa. A ačkoli je ideální servírovat ji na nový rok, protože se věří, že čočka přinese bohatství a štěstí, je to pokrm, který můžete a měli byste jíst po celý rok.

Ingredience:

  • 250 g zelené čočky, nejlépe organického původu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • 2 stroužky česneku, dokonale nasekané
  • 1 aromatický bobkový list
  • Hladká mouka pro dokonalé zahuštění omáčky
  • Cibulová jíška, připravená z dvou velkých cibulí
  • Sůl a pepř podle chuti, aby pokrm měl dokonalou harmonii

Postup:

  1. Začněte tím, že čočku důkladně propláchnete pod tekoucí studenou vodou. Je důležité odstranit všechny nečistoty a případné kamínky. Poté čočku dejte do misky a přelijte dostatečným množstvím vody. Nechte ji namočenou po dobu 2 hodiny, což pomůže zkrátit dobu vaření a čočka bude po uvaření měkčí a šťavnatější.
  2. Po uplynutí 2 hodin čočku slijte a dejte ji do velkého hrnce. Přidejte do hrnce čerstvou vodu tak, aby čočka byla plně ponořená. Nyní přidejte bobkový list, který dodá vaší čočce nezaměnitelnou chuť.
  3. Vařte čočku na mírném ohni. Dohlížejte na to, aby nebyla převařená. Cílem je dosáhnout konzistence, kdy je čočka měkká, ale stále drží tvar.
  4. Zatímco čočka vaří, můžete začít s přípravou cibulové jíšky. Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej. Jakmile je olej horký, přidejte nasekanou cibuli. Směs smažte, dokud cibule nezačne měnit barvu na zlatavou.
  5. Jakmile je cibule perfektně osmažená, přidejte nasekaný česnek a smažte další 2 minuty. Následně přidejte hladkou mouku a míchejte do chvíle, kdy mouka získá zlatavou barvu a směs začne vypadat jako hustá pasta.
  6. Tuto cibulovou jíšku nyní přidejte do hrnce s vařící se čočkou. Dobře promíchejte, abyste zajistili, že se všechny chutě spojí dohromady.
  7. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle svého gusta. Nyní přidejte lžíci octa, který dodá jídlu charakteristický kyselý nádech.
  8. Vařte dalších 10 minut, dokud se všechny chutě nespojí a omáčka nezíská požadovanou konzistenci.
  9. Pokud se vám zdá omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit směsí vody a mouky. Pokud je naopak příliš hustá, můžete přidat trochu vody.

Čočku na kyselo podávejte teplou. Skvěle chutná s čerstvým chlebem nebo s kouskem masa. Pokud máte rádi, můžete na vrch přidat sázené vejce nebo trochu smetany pro bohatší chuť.

Nyní už víte, jak připravit tradiční český pokrm – čočku na kyselo. Ať už jste rodilý Čech nebo někdo, kdo chce ochutnat kousek české kultury, tento recept je pro vás. Dobrou chuť!


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024
magnifiercross