Cuketa je nenápadná zelenina, která ale v kuchyni zvládne zázraky. Je lehce stravitelná, má jemnou chuť a díky své univerzálnosti se hodí jak do slaných, tak i sladkých jídel. Pokud si lámete hlavu, co z ní připravit, nebo jen hledáte nové nápady, jste na správném místě.
Přinášíme vám výběr 10 skvělých receptů z cukety, které si zamilují i ti, kteří jí doteď příliš nefandili. Od lehkých polévek, přes klasické cuketa recepty jako placky nebo tatarák, až po sladké dobroty a moderní variace italských jídel. Každý tip je snadný na přípravu a ideální pro sezónu čerstvé cukety.
Pokud hledáte způsob, jak začít den něčím lehkým a výživným, cuketová polévka je ideální volbou. Je jemná, krémová a přitom velmi jednoduchá na přípravu. Skvěle se hodí jako předkrm nebo lehký oběd – zvlášť během horkých letních dnů, kdy není chuť na těžká jídla.
Stačí orestovat cibuli s česnekem, přidat na kousky nakrájenou cuketu, krátce podusit a zalít vývarem. Po změknutí vše rozmixujte dohladka. Pokud chcete polévku zjemnit, můžete přidat trochu smetany nebo lžíci zakysané smetany. Chuť výborně doplní čerstvá bazalka, tymián nebo nasekaná pažitka.
Tip: Polévku můžete obměnit přidáním hrášku, baby špenátu nebo lžičky pesta – získáte tak pokaždé nový chuťový zážitek.
Placky z cukety patří mezi nejoblíbenější způsoby, jak tuto zeleninu využít – a není divu. Jsou rychlé, levné a chutnají celé rodině. Hodí se jako hlavní jídlo i jako příloha k masu nebo salátu.
Základ tvoří nastrouhaná cuketa, vejce, mouka a česnek. Cuketu je dobré nejprve osolit a nechat pustit vodu, aby těsto nebylo příliš řídké. Dochutit můžete majoránkou, pepřem nebo strouhaným sýrem. Placky smažte na pánvi dozlatova – skvěle chutnají i studené.
Tip: Pro zdravější variantu pečte placky v troubě nebo na nepřilnavé pánvi bez tuku. A pokud se vyhýbáte lepku, použijte pohankovou nebo rýžovou mouku.
Pokud máte chuť na něco sladkého, ale nechcete to přehánět s cukrem nebo tukem, cuketový perník je perfektní volba. Díky cuketě je těsto příjemně vláčné a jemné, aniž by byla její chuť příliš výrazná. Skvěle se hodí jako zdravější dezert pro děti i dospělé.
Do těsta stačí přidat nastrouhanou cuketu, kakao, trochu skořice, vejce, rostlinný olej a med nebo cukr. Skvěle chutná i s nasekanými ořechy nebo rozinkami. Perník pečte dozlatova a nechte vychladnout – chutná ještě lépe druhý den.
Tip: Pokud chcete dezert bez lepku, stačí použít bezlepkovou mouku nebo směs vhodnou pro pečení. Výsledný perník bude pořád krásně nadýchaný.
Možná vás to překvapí, ale i z cukety se dá připravit skvělý tatarák – ideální pro vegetariány nebo pro ty, kdo chtějí zkusit něco nového. Výsledná chuť je překvapivě podobná klasickému tataráku a perfektně se hodí jako předkrm nebo lehká večeře.
Základem je nastrouhaná cuketa, kterou necháte vypotit a dobře vymačkáte. Pak ji promícháte s nasekanou cibulí, česnekem, kapkou olivového oleje, hořčicí, kečupem a kořením podle chuti (například uzenou paprikou nebo špetkou chilli). Nechte chvíli odležet, aby se chutě propojily.
Tip: Podávejte s čerstvým pečivem, topinkami nebo krekry. Tatarák z cukety je nejen originální, ale i lehký a výživný.
Cuketa v moučníku možná zní netradičně, ale věřte, že cuketový koláč si zamilujete. Díky cuketě je těsto krásně vláčné a jemné, aniž by bylo nutné přidávat velké množství tuku. Navíc se chuť cukety v koláči zcela ztratí – takže ho ocení i ti, kdo zeleninu běžně moc nemusí.
Do těsta použijte nastrouhanou cuketu, mouku, vejce, olej a trochu cukru. Skvěle se hodí přidat také ořechy, čokoládu nebo skořici. Koláč upečte dozlatova a nechte vychladnout. Výborný je s hrnkem kávy nebo jako svačina pro děti.
Tip: Vyzkoušejte i variantu s drobenkou nebo krémovou vrstvou z tvarohu – koláč tak získá další chuťový rozměr.
Křupavé na povrchu, měkké uvnitř – přesně takové mají být cuketové bramboráky, které jsou skvělou alternativou klasických bramboráků. Jsou lehčí, zdravější a rychle hotové, což z nich dělá ideální jídlo na večeři nebo rychlý oběd.
Stačí nastrouhat cuketu a brambory, přidat vejce, mouku, prolisovaný česnek a oblíbené koření – třeba majoránku, pepř a sůl. Směs dobře promíchejte a smažte malé placičky na rozpálené pánvi dozlatova.
Tip: Pokud si hlídáte tuk, můžete bramboráky péct i na pečicím papíře v troubě. Výborně chutnají se zakysanou smetanou, čerstvými bylinkami nebo zeleninovým salátem.
Hledáte něco originálního na piknik, do práce nebo dětem do svačinové krabičky? Bezlepkové cuketové muffiny jsou přesně to, co potřebujete. Jsou nadýchané, výživné a snadné na přípravu, navíc bez klasické mouky – takže vhodné i pro celiaky.
Do těsta použijte nastrouhanou cuketu, vejce, bezlepkovou mouku (např. rýžovou nebo pohankovou), trochu sýra a bylinky. Skvělé jsou kombinace se sušenými rajčaty, olivami nebo šunkou. Vše promíchejte, naplňte do formiček a pečte dozlatova.
Tip: Muffiny jsou výborné teplé i studené – můžete je podávat s dipem nebo jako přílohu k polévce či salátu.
Chcete trochu odlehčit klasickým boloňským špagetám? Přidejte do omáčky nastrouhanou nebo jemně nakrájenou cuketu! Boloňské špagety s cuketou jsou chutné, vláčné a obsahují více vlákniny a vitamínů, aniž byste museli měnit oblíbený recept.
Cuketu přidejte do masové omáčky těsně před dokončením vaření, aby si zachovala příjemnou texturu. Výsledkem je jemnější a šťavnatější omáčka, která skvěle ladí s těstovinami.
Tip: Pro vegetariánskou verzi můžete maso nahradit například čočkou nebo nakrájenými žampiony, cuketa zůstane skvělým doplňkem.
Pro chladnější dny je ideální bramborovo cuketová polévka, která kombinuje jemnost cukety s vydatností brambor. Tento pokrm je nejen výživný, ale i velmi snadný na přípravu a zasytí celou rodinu.
Stačí osmahnout cibuli, přidat na kostky nakrájené brambory a cuketu, zalít vývarem a vařit do změknutí. Polévku lze rozmixovat do hladka nebo ponechat kousky pro zajímavější texturu. Skvěle chutná s čerstvými bylinkami a opečenými krutony.
Tip: Přidejte trochu česneku nebo majoránky pro zvýraznění chuti. Výborná je i s kapkou smetany či jogurtu.
Cuketa je skutečně všestranná surovina, která vám může zpestřit jídelníček mnoha způsoby – od lehkých polévek přes slané i sladké pečivo až po syté hlavní chody. Vyzkoušejte některý z našich tipů a objevte, jak snadno a chutně se dá cuketa připravit. Ať už máte rádi tradiční recepty z cukety nebo chcete vyzkoušet něco netradičního jako cuketový tatarák či perník, určitě si najdete svůj oblíbený pokrm.
Nebojte se experimentovat a přizpůsobit recepty podle své chuti – cuketa je totiž skvělým parťákem v kuchyni, který vám otevře dveře k novým chutím a možnostem.