femmes logo

10 nejlepších způsobů, jak připravit cuketu: recepty, které si zamilujete

25. 6. 2025

Obsah

Cuketa je nenápadná zelenina, která ale v kuchyni zvládne zázraky. Je lehce stravitelná, má jemnou chuť a díky své univerzálnosti se hodí jak do slaných, tak i sladkých jídel. Pokud si lámete hlavu, co z ní připravit, nebo jen hledáte nové nápady, jste na správném místě.

Přinášíme vám výběr 10 skvělých receptů z cukety, které si zamilují i ti, kteří jí doteď příliš nefandili. Od lehkých polévek, přes klasické cuketa recepty jako placky nebo tatarák, až po sladké dobroty a moderní variace italských jídel. Každý tip je snadný na přípravu a ideální pro sezónu čerstvé cukety.

1. Lehký start: Cuketová polévka na každý den

Pokud hledáte způsob, jak začít den něčím lehkým a výživným, cuketová polévka je ideální volbou. Je jemná, krémová a přitom velmi jednoduchá na přípravu. Skvěle se hodí jako předkrm nebo lehký oběd – zvlášť během horkých letních dnů, kdy není chuť na těžká jídla.

Stačí orestovat cibuli s česnekem, přidat na kousky nakrájenou cuketu, krátce podusit a zalít vývarem. Po změknutí vše rozmixujte dohladka. Pokud chcete polévku zjemnit, můžete přidat trochu smetany nebo lžíci zakysané smetany. Chuť výborně doplní čerstvá bazalka, tymián nebo nasekaná pažitka.

Tip: Polévku můžete obměnit přidáním hrášku, baby špenátu nebo lžičky pesta – získáte tak pokaždé nový chuťový zážitek.

2. Klasika, která nikdy neomrzí: Cuketové placky

Placky z cukety patří mezi nejoblíbenější způsoby, jak tuto zeleninu využít – a není divu. Jsou rychlé, levné a chutnají celé rodině. Hodí se jako hlavní jídlo i jako příloha k masu nebo salátu.

Základ tvoří nastrouhaná cuketa, vejce, mouka a česnek. Cuketu je dobré nejprve osolit a nechat pustit vodu, aby těsto nebylo příliš řídké. Dochutit můžete majoránkou, pepřem nebo strouhaným sýrem. Placky smažte na pánvi dozlatova – skvěle chutnají i studené.

Tip: Pro zdravější variantu pečte placky v troubě nebo na nepřilnavé pánvi bez tuku. A pokud se vyhýbáte lepku, použijte pohankovou nebo rýžovou mouku.

3. Zdravé mlsání: Cuketový perník bez výčitek

Pokud máte chuť na něco sladkého, ale nechcete to přehánět s cukrem nebo tukem, cuketový perník je perfektní volba. Díky cuketě je těsto příjemně vláčné a jemné, aniž by byla její chuť příliš výrazná. Skvěle se hodí jako zdravější dezert pro děti i dospělé.

Do těsta stačí přidat nastrouhanou cuketu, kakao, trochu skořice, vejce, rostlinný olej a med nebo cukr. Skvěle chutná i s nasekanými ořechy nebo rozinkami. Perník pečte dozlatova a nechte vychladnout – chutná ještě lépe druhý den.

Tip: Pokud chcete dezert bez lepku, stačí použít bezlepkovou mouku nebo směs vhodnou pro pečení. Výsledný perník bude pořád krásně nadýchaný.

4. Překvapivě dobrý: Tatarák z cukety

Možná vás to překvapí, ale i z cukety se dá připravit skvělý tatarák – ideální pro vegetariány nebo pro ty, kdo chtějí zkusit něco nového. Výsledná chuť je překvapivě podobná klasickému tataráku a perfektně se hodí jako předkrm nebo lehká večeře.

Základem je nastrouhaná cuketa, kterou necháte vypotit a dobře vymačkáte. Pak ji promícháte s nasekanou cibulí, česnekem, kapkou olivového oleje, hořčicí, kečupem a kořením podle chuti (například uzenou paprikou nebo špetkou chilli). Nechte chvíli odležet, aby se chutě propojily.

Tip: Podávejte s čerstvým pečivem, topinkami nebo krekry. Tatarák z cukety je nejen originální, ale i lehký a výživný.

5. Sladká tečka: Cuketový koláč ke kávě

Cuketa v moučníku možná zní netradičně, ale věřte, že cuketový koláč si zamilujete. Díky cuketě je těsto krásně vláčné a jemné, aniž by bylo nutné přidávat velké množství tuku. Navíc se chuť cukety v koláči zcela ztratí – takže ho ocení i ti, kdo zeleninu běžně moc nemusí.

Do těsta použijte nastrouhanou cuketu, mouku, vejce, olej a trochu cukru. Skvěle se hodí přidat také ořechy, čokoládu nebo skořici. Koláč upečte dozlatova a nechte vychladnout. Výborný je s hrnkem kávy nebo jako svačina pro děti.

Tip: Vyzkoušejte i variantu s drobenkou nebo krémovou vrstvou z tvarohu – koláč tak získá další chuťový rozměr.

6. Vegetariánská klasika: Cuketové bramboráky

Křupavé na povrchu, měkké uvnitř – přesně takové mají být cuketové bramboráky, které jsou skvělou alternativou klasických bramboráků. Jsou lehčí, zdravější a rychle hotové, což z nich dělá ideální jídlo na večeři nebo rychlý oběd.

Stačí nastrouhat cuketu a brambory, přidat vejce, mouku, prolisovaný česnek a oblíbené koření – třeba majoránku, pepř a sůl. Směs dobře promíchejte a smažte malé placičky na rozpálené pánvi dozlatova.

Tip: Pokud si hlídáte tuk, můžete bramboráky péct i na pečicím papíře v troubě. Výborně chutnají se zakysanou smetanou, čerstvými bylinkami nebo zeleninovým salátem.

7. Slaná dobrota bez lepku: Bezlepkové cuketové muffiny

Hledáte něco originálního na piknik, do práce nebo dětem do svačinové krabičky? Bezlepkové cuketové muffiny jsou přesně to, co potřebujete. Jsou nadýchané, výživné a snadné na přípravu, navíc bez klasické mouky – takže vhodné i pro celiaky.

Do těsta použijte nastrouhanou cuketu, vejce, bezlepkovou mouku (např. rýžovou nebo pohankovou), trochu sýra a bylinky. Skvělé jsou kombinace se sušenými rajčaty, olivami nebo šunkou. Vše promíchejte, naplňte do formiček a pečte dozlatova.

Tip: Muffiny jsou výborné teplé i studené – můžete je podávat s dipem nebo jako přílohu k polévce či salátu.

8. Italská inspirace: Boloňské špagety s cuketou

Chcete trochu odlehčit klasickým boloňským špagetám? Přidejte do omáčky nastrouhanou nebo jemně nakrájenou cuketu! Boloňské špagety s cuketou jsou chutné, vláčné a obsahují více vlákniny a vitamínů, aniž byste museli měnit oblíbený recept.

Cuketu přidejte do masové omáčky těsně před dokončením vaření, aby si zachovala příjemnou texturu. Výsledkem je jemnější a šťavnatější omáčka, která skvěle ladí s těstovinami.

Tip: Pro vegetariánskou verzi můžete maso nahradit například čočkou nebo nakrájenými žampiony, cuketa zůstane skvělým doplňkem.

9. Hustá a sytá: Bramborovo cuketová polévka

Pro chladnější dny je ideální bramborovo cuketová polévka, která kombinuje jemnost cukety s vydatností brambor. Tento pokrm je nejen výživný, ale i velmi snadný na přípravu a zasytí celou rodinu.

Stačí osmahnout cibuli, přidat na kostky nakrájené brambory a cuketu, zalít vývarem a vařit do změknutí. Polévku lze rozmixovat do hladka nebo ponechat kousky pro zajímavější texturu. Skvěle chutná s čerstvými bylinkami a opečenými krutony.

Tip: Přidejte trochu česneku nebo majoránky pro zvýraznění chuti. Výborná je i s kapkou smetany či jogurtu.

Závěr

Cuketa je skutečně všestranná surovina, která vám může zpestřit jídelníček mnoha způsoby – od lehkých polévek přes slané i sladké pečivo až po syté hlavní chody. Vyzkoušejte některý z našich tipů a objevte, jak snadno a chutně se dá cuketa připravit. Ať už máte rádi tradiční recepty z cukety nebo chcete vyzkoušet něco netradičního jako cuketový tatarák či perník, určitě si najdete svůj oblíbený pokrm.

Nebojte se experimentovat a přizpůsobit recepty podle své chuti – cuketa je totiž skvělým parťákem v kuchyni, který vám otevře dveře k novým chutím a možnostem.


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2025