femmes logo

Houbová polévka

13. 1. 2023
Houbová polévka

Obsah

Houbová polévka je jednoduchá a chutná polévka, která se skládá z houbového vývaru a různých druhů hub. Je vhodná pro vegany a vegetariány, ale ocení ji klidně i masožravec. Je vhodná pro přípravu zejména v zimních měsících, když si chceme zahřát tělo a duši.

Seznam potřebných surovin:

  • 500 g různých druhů hub (např. smrže, hříbky, žampiony)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 litr houbového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku bílého vína

Kroky přípravy:

  1. Huby očistěte a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kostičky.
  2. Na pánvi s olejem osmažte cibuli a česnek do sklovita. Přidejte nakrájené huby a osmažte je společně s cibulí a česnekem.
  3. Na pánev přidejte houbový vývar a přiveďte polévku k varu. Nechte ji vařit asi 10 minut.
  4. V malém kastrůlku smíchejte smetanu a mouku dohromady, až vznikne hladká kaše. Přidejte ji do polévky a nechte polévku za stálého míchání znovu přivést k varu.
  5. Polévku osolte a opepřete podle chuti. Přidejte bílé víno a nechte polévku ještě chvíli povařit.
  6. Hotovou polévku rozdělte do talířů a podávejte s křehkými topinkami nebo s chlebem.

Tipy a triky:

  • Místo houbového vývaru můžete použít i hovězí nebo kuřecí vývar.
  • Pro větší chuť a vůni můžete přidat několik lžiček nasekaného tymiánu nebo rozmarýnu do polévky.
  • Místo smetany můžete použít také mléko nebo šlehačku.
  • Pro vegetariány můžete polévku připravit ze zeleninového vývaru nebo vody s přídavkem zeleniny.

Závěr:

Hozbová polévka je vhodná pro vegany a vegetariány, ale pochutná si ni i kdokoli jiný. Navíc je velmi snadno připravitelná a výsledkem je aromatická a šťavnatá polévka, která zahřeje tělo i duši. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že se stane oblíbeným jídlem pro celou rodinu.


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024