femmes logo

Makový koláč

19. 1. 2023
makový koláč

Obsah

Makový koláč je sladké pečivo, které se obvykle připravuje na Vánoce nebo na oslavy. Tento recept na makový koláč je snadný a rychlý na přípravu a výsledkem je lahodné a vláčné pečivo plné máku a skořice. Tento koláč je vynikající servírovaný teplý s kopečkem smetany nebo zmrzlinou.

Seznam potřebných surovin:

  • 1 1/2 šálku hrubé mouky
  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 2 lžíce mletého máku
  • 1 lžička skořice

Kroky přípravy:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr a skořici.
  2. Přidejte máslo a vejce a vypracujte těsto rukama, dokud není hladké.
  3. Přidejte mléko a mák a promíchejte.
  4. Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich vyválejte na placku o tloušťce asi 1 cm.
  5. Jeden plátek těsta položte na plech vyložený pečícím papírem a potřete ho lžící máku. Přiklopte druhým plátkem těsta a přitiskněte k okrajům.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu 25-30 minut, dokud koláč nezezlátne.
  7. Ochlaďte na mřížce a podávejte teplý s kopečkem smetany nebo zmrzlinou.

Tipy a triky:

  • Můžete přidat lžičku vanilkového extraktu do těsta pro extra chuť.
  • Můžete také obalit koláč v moučkovém cukru nebo polevě z cukru a citronové šťávy.
  • Koláč můžete také servírovat studený s čajem nebo kávou.

Závěr

Makový koláč je skvělá volba pro všechny milovníky sladkých dobrot. Jeho jemná a voňavá chuť máku a skořice je perfektní pro zahřátí se v chladném počasí. Tento recept je snadný a rychlý na přípravu a výsledkem je lahodné a vláčné pečivo, které je vynikající servírované teplé s kopečkem smetany nebo zmrzlinou. Experimentujte s přidáváním různých druhů koření nebo s polevami, abyste vytvořili svoji vlastní verzi tohoto klasického sladkého pečiva.


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024