femmes logo

Španělský ptáček

20. 1. 2023
španělský ptáček

Obsah

Španělský ptáček je navzdory svému názvu české jídlo, které se skládá z pečeného kuřecího masa, olivy a slanina. Tento recept je snadno připravitelný a výsledkem je chutné a aromatické jídlo, které si zamiluje celá rodina.

Seznam potřebných surovin:

  • 1 kuře (cca 1,5 kg)
  • 200 g slaniny
  • 200 g oliv
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička paprikového prášku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 šálku bílého vína

Kroky přípravy:

  1. Kuře očistěte a osušte.
  2. V míse smíchejte paprikový prášek, sůl a pepř. Kuře potřete touto směsí a nechte marinovat alespoň půl hodiny.
  3. Slaninu nakrájejte na kostičky a v pánvi opražte do sklovita. Vyjměte ji z pánve a nechte okapat.
  4. Olivy nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kostičky.
  5. V pánvi s olejem osmahněte cibuli a česnek do sklovita. Přidejte olivy a osmažte je společně s cibulí a česnekem.
  6. Do trouby vložte kuřecí maso a pečte ho při 180 °C asi 1 hodinu, nebo dokud nezjistíte, že je maso měkké pomocí špejle.
  7. Po 30 minutách pečení přidejte opraženou slaninu a polovinu šálku bílého vína. Nechte jídlo dále péci a občas ho polijte zbytkem vína.

Tipy a triky:

  • Pro ještě větší chuť můžete přidat několik nakrájených rajčat nebo několik lžic rajčatového protlaku.
  • Můžete také přidat několik lžic olivového oleje ke kuřeti během pečení, aby bylo maso ještě měkčí a šťavnatější.
  • Místo slaniny můžete použít i klobásu nebo šunku.

Závěr:

Španělský ptáček je výborný způsob, jak připravit chutné kuřecí maso s olivami a slaninou. Je snadno připravitelný a výsledkem je aromatické a šťavnaté jídlo, které si zamiluje celá rodina. Navíc je vhodný pro přípravu na grilu nebo pro přípravu v pánvi na plotně. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že se stane oblíbeným jídlem pro celou rodinu.


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024
magnifiercross