femmes logo

Staročeský štrůdl

20. 1. 2023
štrůdl

Obsah

Štrůdl je klasický český dezert, který se vyrábí z těsta plněného ovocem nebo zeleninou. Tento recept přináší variantu se švestkovým plněním, které je velmi oblíbené a vychází ze starých českých receptur.

Seznam potřebných surovin:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky octa
  • 3-4 lžíce studené vody
  • 500 g švestek
  • cukr dle chuti

Kroky přípravy:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a vejce a vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte olej a studenou vodu. Těsto nechte v lednici alespoň 30 minut odležet.
  2. Švestky omyjte, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky. Pokud jsou švestky příliš kyselé, můžete je přelít horkou vodou a nechat je chvíli povařit, aby se cukr lépe rozpustil.
  3. Těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 3 mm a vyklopte na vál vyložený pečícím papírem. Na těsto rozprostřete švestky a posypte cukrem dle chuti. Těsto zabalte do rolády a přesuňte na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečte štrůdl asi 40-50 minut při teplotě 180°C, dokud není dozlatova propečený.

Tipy a triky:

  • Můžete štrůdl před pečením potřít rozšlehaným vejcem nebo mlékem, aby byl po upečení zlatavější.
  • Místo švestek můžete použít jiné ovoce nebo zeleninu podle vašeho výběru. Skvěle se hodí třeba jablka nebo hrušky s cukrem a skořicí, nebo třeba mrkev s rozinkami a ořechy.
  • Štrůdl můžete servírovat teplý nebo studený, podávaný samostatně nebo s vanilkovým či ovocným přelivem.

Závěr:

Tento štrůdl se švestkovým plněním je skvělou volbou pro milovníky sladkých dezertů a klasické české kuchyně. Jeho příprava je snadná a rychlá a výsledný výrobek je vždy lahodný a chutný. Doporučujeme vyzkoušet tento recept a udělat radost svým blízkým nebo přátelům.


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024
magnifiercross