femmes logo

Sýrová roláda

20. 1. 2023
sýrová rolka

Obsah

Sýrová roláda je vynikajícím pokrmem, který se hodí jak na slavnostnější příležitosti, tak na běžné večeře. Její příprava je snadná a rychlá a navíc můžete experimentovat s různými druhy sýrů a náplněmi. Sýrová roláda je výborným způsobem, jak zužitkovat zbytky sýrů z ledničky a navíc je velmi chutná a šťavnatá.

Seznam potřebných surovin:

  • 300 g sýra (například eidam, gouda nebo feta)
  • 200 g šunky nebo slaniny
  • 1 balení listového těsta
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce nasekaného koriandru nebo jiné bylinky podle chuti (nepovinné)

Kroky přípravy:

  1. Nejprve si připravte suroviny. Sýr a šunku/slaninu nakrájejte na menší kostky. Listové těsto rozválejte a na něj rovnoměrně rozetřete hořčici.
  2. Poté na těsto poklaďte kostky sýra a šunky/slaniny a posypte koriandrem nebo jinými bylinkami podle chuti (pokud používáte).
  3. Těsto zrolujte do rolády a zlehka přitlačte konce, aby se vám roláda nerozlepila.
  4. Roládu přeneste na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 200 stupňů asi 30-35 minut, dokud se vám nezdá hotová a zlatavá.
  5. Hotovou roládu vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Můžete ji nakrájet na plátky a podávat teplou nebo studenou.

Tipy a triky:

  • Místo uvedeného sýra můžete použít i jiné druhy, například tvrdého parmazánu nebo gorgonzoly. Můžete také zkombinovat více druhů sýrů a vytvořit tak zajímavější chuť.
  • Místo šunky nebo slaniny můžete použít také uzené maso nebo klobásu.
  • Pro zesílení chuti rolády můžete do náplně přidat i nasekané ořechy nebo křen.
  • Sýrovou roládu můžete podávat s různými dipy, například tzatziki nebo aioli.

Závěr:

Sýrová roláda je vynikajícím pokrmem, který je vhodný jak pro slavnostnější příležitosti, tak pro běžné večeře. Její příprava je snadná a rychlá a navíc můžete experimentovat s různými druhy sýrů a náplněmi. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že se stane oblíbeným u vás doma.


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024