femmes logo

Cibulový koláč

13. 1. 2023
Cibulový koláč

Obsah

Cibulový koláč je jedním z nejoblíbenějších francouzských koláčů. Skládá se z vrstvy cibulí, které jsou pečené v těstíčku z mouky, mléka a vejce. Tento koláč je skvělý jako hlavní jídlo nebo jako příloha k masu nebo zelenině. V tomto receptu vám ukážeme, jak připravit cibulový koláč doma a dáme vám několik tipů a triků, jak ho ještě zdokonalit.

Seznam surovin

  • 1 kg cibule
  • 250g mouky
  • 250ml mléka
  • 3 vejce
  • 100g másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Na vrchní část: 50g strouhaného sýra (např. gruyere)

Příprava

  1. Oloupejte a nakrájejte cibuli na tenké plátky.
  2. V hrnci na mírném ohni zpěňte máslo a přidejte cibuli. Osolte a opepřete dle chuti. Smažte cibuli na mírném ohni až do změknutí a zezlátnutí, trvá to asi 20 minut.
  3. V jiné míse smíchejte mouku, mléko, vejce, sůl a pepř dohromady.
  4. Přidejte smaženou cibuli do těsta a dobře promíchejte.
  5. Vložte těsto do vymazané a vysypané formy na koláč. Posypte sýrem na vrch.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut, nebo dokud není koláč zlatavě hnědý.
  7. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout alespoň 10 minut před krájením a podáváním.

Tipy a triky

  • Pokud chcete mít ještě chutnější koláč, můžete přidat do těsta trochu čerstvého zeleného koření, jako je tymián nebo rozmarýn.
  • Pro ještě intenzivnější chuť cibule, ji můžete marinovat ve směsi octa a cukru po dobu alespoň 30 minut před smažením.
  • Pokud chcete vytvořit vegetariánskou verzi, můžete použít rostlinné mléko místo kravského.

Závěr

Cibulový koláč je jednoduchý a chutný recept, který můžete připravit doma. Je skvělý jako hlavní jídlo nebo jako příloha k masu nebo zelenině. Můžete ho také jednoduše vzít na cesty nebo na pikniky. Experimentujte s různými druhy koření a sýrů pro různé chutě. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, jak snadné a chutné může být připravit cibulový koláč doma.


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024